Sunday, Aug 30th

Last update04:08:07 PM GMT

Разследват партида корнфлейс заради намерени червеи

Е-мейл Печат

babhСпряна е от продажба в търговската мрежа цялата партида с корнфлейкс на фирма "Биосет" след подадения вчера сигнал от зрител на БНТ в София. В един от пакетите Ирина Димитрова открила живи червеи, след като приготвила закуска за детето си. От агенцията по безопасност на храните днес извършиха проверка при производителя в Пловдив.

В търговската мрежа в София и Кюстендил са били разпределени 1248 пакета от закуската. Инспекторите проследяват пътя на продукта до търговската мрежа и дали са спазени всички изисквания за производство. Установено е, че разфасофките с корнфлейкс са пакетирани в цеха на фирмата в Пловдив. Самите шоколадови гранули обаче са доставени от чужбина.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2013/20130104-novini-chervei{/mp4-flv}

Д-р Чавдар Чавдаров – БАБХ – Пловдив:

- Продукцията е от ЕС с произход - Полша, като се представя сертификат за качество от производителя.

Репортер:

- Възможно ли да се появят такива личинки или не знаем какво е червеи и за колко време според Вас?

Д-р Чавдар Чавдаров – БАБХ – Пловдив:

- Чрез този сертификат той гарантира за качеството годността на продукта. В срок на годност е, така че оттам насетне очакваме лабораторните резултати от изпитванията, пробата, която е взета, и вече ще предприемем действия едва като видим резултатите.

Инспекторите от агенцията за безопасност на храните засега не знаят дали белите червеи са вносни, но фирмата със сигурност ще бъде санкционирана, ако се докаже, че носи вина за замърсената храна.

Репортер:

- Партидата възбранена ли е да не се продава в момента?

Инж. Виктория Балабанова – БАБХ - Пловдив:

- В обекта няма от тази партида. Всичко се изтегля от търговската мрежа. Ще се върне тук.

От фирма "Биосет" отказаха коментар по случая пред камерата ни. Те обясниха, че ще излязат с официална позиция едва след като Агенцията по храните обяви резултатите от лабораторните изследвания.