Saturday, Aug 29th

Last update04:08:07 PM GMT

Дисциплинарно производство срещу шефа на Окръжна прокуратура Хасково

Е-мейл Печат

prokuraturaВисшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу шефа на Окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев. Той беше предложен за уволнение от главния прокурор заради нерегламентирано подслушване на магистрати и политици.

Искането за дисциплинарно уволнение беше включено като извънредна точка в дневния ред и беше обсъдено при закрити врата. По неофициална информация Иван Ванчев е подслушвал незаконно свой колега магистрат, заради лични отношения. Така обаче попаднал на частни разговори с важни хора.

Главният прокурор отказа подробности по случая. От думите му обаче стана ясно, че скандалът надхвърля границите на Хасково. Борис Велчев каза още, че не е имал повод да е недоволен от хасковския окръжен прокурор и че искането за най-тежкото наказание, не е свързано с работата му. Поради липса на достатъчно данни по случая не е образувано разследване.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2011/11/20111117-novini-vss{/mp4-flv}

Борис Велчев - главен прокурор:

- Мотивите са, че с поведението си Ванчев е увредил престижа на съдебната власт. С поведение, което е несъвместимо с Етичния кодекс за поведение на българските магистрати.

Репортер:

- Колко хора е подслушвал?

Борис Велчев - главен прокурор:

- Нямам коментар. Знаете, че законът за съдебната власт категорично ни забранява да правим коментар по дисциплинарни производства. Искам най-тежкото наказание, при това го правя убедено, не го правя лековато. За да направя такова предложение, не съм взел лесно решението си. Не съм разговарял с него, но мисля, че след това, което видях и установих с доказателствата, които са събрани дотук, разговорът ни би бил излишен.