Thursday, Sep 03rd

Last update04:08:07 PM GMT

Откриха "Природа, лов, риболов"

Е-мейл Печат

panairaХищници унищожават дивеча в България и се налага спешно да се вземат мерки за възстановяване на равновесието. Това стана ясно на открития днес в Пловдив панаир, посветен на туризма, лова и риболова. За първи път на изложението националното ловно-рибарско сдружение представя и специализирана изложба от трофеи на хищници.

Балансът на полезния дивеч и хищниците в България е тотално нарушен. 2500 вълка и 40 000 чакала дебнат плячката си в ловните полета. Популациите им всяка година се увеличават. А това саботира и работата по националната програма за устойчиво развитие на дивечовите запаси – тревожат се стопаните на гората. 111 трофейни експоната от хищници провокират преосмисляне на ловните интереси.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2012/03/20120328-novini-panair{/mp4-flv}

Инж. Иван Петков, председател на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България":

- Получаването на капитални трофеи от тези видове е също чест за всеки ловец.

Безчестие и допълнителни проблеми ловците очакват от безотговорни собственици на домашни любимци. Заради задължителния регистрационен режим, те прогнозират, че броят на скитащите кучета ще расте.

Асен Пиперков – председател на БЛРС:

- Те ще се увеличат, защото много от собствениците ще ги пуснат, особено в селските райони, за да не плащат данъци.

Нито един ловджия обаче няма да се раздели с кучето си и с любимата си пушка. Виктор познава оръжието толкова добре, че и без да е излизал на лов може да го разглоби и сглоби за секунди.

Виктор Николов:

- 4 секунди 69 стотни.

– Това ли е рекорда ти?

- Не, 4.33 стотни.

Заедно с "Природа, лов, риболов" стартира и изложението "Цветна Пролет". Традиционни и екзотични цветя, уникални дървесни видове и градинарски продукти са показани на колоритната изложба.