Friday, Sep 04th

Last update04:08:07 PM GMT

Повече субсидии за земеделие от 2014 година

Е-мейл Печат

pshenica-1До 90 процента ще стигне субсидирането на земеделските стопани по оперативната програма за развитие на селските райони след 2013 година. Регламентът на бъдещата обща европейска политика в сектора днес беше представен за обсъждане в Пловдив. От Министерството на земеделието и храните очакват да получат конкретни предложения от фермерите за следващия период на програмата, който е до 2020 година.

От 2014-а до 2020-а година земеделските стопани в България ще получат възможност да кандидатстват в програмата за развитие на селските рeгиони по няколко мерки едновременно. В новия период ще отпаднат четирите оси, които съответстваха на основните направления с финансова подкрепа. Мерките ще бъдат по-малко и събрани в групи, обясниха експерти. А в рамките на една мярка ще се отвори възможност да се провеждат и да се финансират много повече дейности. Това ще улесни фермерите при кандидатстване да подготвят нови, по-високооценявани интегрирани проекти.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2011/12/20111216-novini-subsidii{/mp4-flv}

Мая Нинова – държавен експерт в Дирекция "Развитие на селските райони" - Министерство на земеделието и храните:

- Няма да се налага да кандидатстват по една мярка, да чакат да извършат дадена инвестиция и след това да кандидатстват за друга дейност. Даже за интегрирани проекти се предлага и по-висок процент на субсидията.

Фермерите обаче се притесняват, че проблемите със собственото финансиране на проектите ще остане. Защото преди да получат субсидията трябва да покрият цялата сметка. А по-голямата част от производителите нямат тези пари.

Пламен Димитров - Изпълнителен директор на Асоциацията на оранжерийните производители:

- И трябва да изпълняват мярката с кредит. И за този кредит трябава да се отиде до банките. И сега да ви говоря ли за банките. За хищниците. Няма смисъл.

Земеделските стопани наричат своя бизнес "фабрика на полето". И гледат на новата програма за развитие на селските региони като на дългосроча прогноза за времето. С надежда, но и с резервираност.

Пламен Димитров – Изпълнителен директор на Асоциацията на оранжерийните производители:

- Надяваме се да бъде по-добро. Като всяко следващо нещо. Както ние, така и правителството да се поучим от грешките и да бъде направено нещо по-добро, по ефективно, с по-добра възможност за използване и най-важното - да се намали бюрокращината.

При договарянето на новия регламент на програмата, България ще търси общи позиции и теми с други страни членки на ЕС. А това според фермерите може да накара повече хора да се захванат със земеделие, отколкото са тези, които се отказват от него завинаги.