Thursday, Sep 03rd

Last update04:08:07 PM GMT

Бавят изкупуването на тютюна в Смолянско

Е-мейл Печат

tutunЗа протести се готвят жителите на община Неделино заради драстичното закъснение на изкупната кампания за тютюна. Хората отдавна са приготвили продукцията си за предаване, но в района все още не е изкупен нито един килограм тютюн.

В неделинското село Средец сега най-често задаваният въпрос е кога ще дойдат изкупвачите на тютюна. Отговор обаче все още няма. А заради високата безработица в района местните хора разчитат единствено на готовата вече продукция.

Шинка Пчеларова:

- Ние с мъжа ми ето това сме произвели, това ни е стоката. И очакваме едно 2-3 хиляди лева. С три хиляди лева мислим да караме една година. Нямаме, другаде нямаме откъде пари да вземем.

Тази година реколтата е много добра. Производителите обаче подозират, че изкупната кампания умишлено се бави, за да се обезцени продукцията.

Здравко Петичев:

Зелен мухъл го хваща там и ще го вземат по два лева. А ние очакваме да речем 6 лева, 7 лева. После фирмите ще го почистят от зеления мухъл и ще си го продадат на цигари по пет лева.

Емил Разцветников:

- Аз примерно съм го скалъпил преди два месеца. И в тия кашони, познай какво може да стане. И явно целта им е такава – да свалят цената, това е.

- В предишни години по-рано ли се е изкупувал?

- Разбира се, до това време и парите сме взимали. А сега посрещаме Коледа, празниците с празни джобове.

Според хората държавата трябва да се намеси, за да не се стига до протести.