Saturday, Aug 29th

Last update04:08:07 PM GMT

Специален софтуер помага на деца аутисти

Е-мейл Печат

internetСофтуер ще помага на деца аутисти по-лесно да разбират сложните думи в различните текстове. Той ще бъде разработен по проект, финансиран от Европейския съюз и ще се реализира в 4 държави - Испания, Англия, Белгия и България. Майките от пловдивското сдружение "Паралелен свят" вече търсят как да улеснят четенето при деца с интелектуални проблеми.

Марти е едно от многото деца аутисти в България. Той е в пети клас. Често изпитва затруднения при разбирането на даден текст.

Гергана Стоянова – майка на Мартин:

- Има думи като гроздобер - не може да ги разбере. По състав знае, че е от "грозде" и "бере" обаче като "гроздобер"... Като показахме рисунка, стана ясно.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2011/12/20111225-novini-autisti{/mp4-flv}

Мартин:

- Грозде и бера - берем грозде - това е гроздобер – браво!

Новият софтуер ще подпомогне именно това - децата аутисти да разберат сложните за тях думи.

Ани Шилева - сдружение "Паралелен свят":

- Това е една сложна технология, в която ще бъдат включени минимум 400 000 думи. Този софтуер ще разпознава думата, която е проблематична за децата, която е сложна и неразбираема, и ще я конвентира, ще я заменя така, че детето да може да схване смисъла.

Софтуерът ще бъде в помощ и на учителите.

Милена Вичковска – учител:

- Те трудно разбират думи, които съдържат в себе си двусмислие - различни литературни фигури като метафора, анафора, сарказъм. Много е трудно особено ако текстът е художествен - това са неща, които пречат да вникнат в съдържанието било на художествен или научен текст.

Проектът ще обхване 100 деца с аутизъм от цялата страна на възраст от 12 до 18 години. Именно те и техните родители ща дадат оценка за неговата ефективност.