Thursday, Sep 03rd

Last update04:08:07 PM GMT

Баба Зима пак размята белия кожух...

Е-мейл Печат

sniagСнеговалежът в Пловдив постави без ток цели райони, затвори улици заради паднали дървета и създаде сериозна работа на общинска фирма "Чистота". За по-малко от денонощие в Пловдив натрупа близо 30 сантиметра сняг, а от утре се очакват и сериозни заледявания.

93 снегорина, 36 камиона със солно-пясъчна смес, 5 фадроми и над 460 жени на "Чистота" се борят близо 20 часа със снега. Според синоптиците от БАН такава зима в Пловдив не е имало в последните 12 години.

Чистачка:

- Кога сняг вали в 6 часа почваме.

- Навсякъде ли така до черно, до асфалт чистите?

- Ааа, да, навсякъде работят метачките, всичките работят. Зор-мор, чистаме.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2012/01/20120126-novini-sniag{/mp4-flv}

Паркирани коли на пътните платна затрудниха работата на снегорините. Машините обаче успяха да влязат и в близо половината от вътрешнокварталните улици. Целта на Общината – да се избегнат критични ситуации, е изпълнена – заяви кметът Иван Тотев. По думите му, съобразно зимните условия, състоянието на града е много добро, а кишата е резултат от упоритото обработване на улиците.

Иван Тотев – кмет на Пловдив:

- Не може да няма киша. Ще има хора, които ще се оцапат, ще има хора, които ще се хлъзнат или опръскат. Януари месец при такъв сняг това е нормално. Нормално е и баба ми се е мокрила. Зима е, разберете.

Североизточният фронт, който навлиза в региона, ще понижи живака на термометрите в Пловдив до минус 10 - 15 градуса. Заради очаквания сибириски студ в битката със снега отново се включиха сол и пясък.

Иван Стоянов – директор на фирма "Чистота":

- За да може да не се образува поледица и да има чисто физичини свойства, като абразив да подейства пясъка, се наложи да хвърлим пясък върху мостовете, надлезите и паважа.

- Ще продължи ли тази обработка и през следващите дни?

- Не. Само при толкова ниски температури, колкото се очакват.

От Общината напомниха, че фирмите и гражданите, които не почистват прилежащите си площи от снега, са заплашени от глоби.

Иван Тотев – кмет на Пловдив:

- Няма нито техническа, нито физическа възможност "Чистота" или който и да е друг, да чисти пред блокове и тротоари пред жилищните сгради, това е абсолютно невъзможно.

Заради непочистен сняг ще има актове за концесионерите на подлезите на Централна гара и Тримонциум. Терените им се обработват от хората на "Чистота".