Friday, Sep 04th

Last update04:08:07 PM GMT

Новините от страната накратко

Е-мейл Печат

Локомотивът на бързия влак по линията от Русе за София се е запалил тази сутрин около 9 часа. Инцидентът е станал край село Одърне, Плевенско. Всички пътници са били евакуирани, няма пострадали при инцидента.

Собствениците на домашни кучета ще бъдат наказвани с глоба от 200 лева, ако не регистрират своите любимци, и със 100 лева, ако не почистват след кучето по време на разходка - това предвиждат промени в закона за защита на животните, гласувани от правителството.

Парламентът отпусна пенсии за особени заслуги към държавата и нацията на народната певица Валя Балканска и актьора Велко Кънев.

600 училища в страната ще бъдат снабдени с електронен дневник от началото на новата учебна година. Той се предоставя безплатно на училищата, които изявят желание, като срещу 1,20 лева на месец родителите ще бъдат уведомявани ежедневно чрез гласова комуникация, СМС или имейл за състоянието на техните деца в училище.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" е представила избирателните списъци и от днес те трябва да са окачени на определените от кметовете места във всички региони. Списъците са 2 - за местни органи на властта и за президентските избори. Тази година списъците се публикуват и на интернет страницата на съответната община.

Гражданите трябва да проверят къде гласуват, дали не са пропуснати и дали има неточности по изписването на имената.

9 кандидатпрезидентски двойки са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия за президентските избори, каза говорителят на комисията Бисер Троянов.