Saturday, Aug 29th

Last update04:08:07 PM GMT

Правителството измества дейността на цели министерства в големите градове

Е-мейл Печат

boiko-borisov-bntПравителството започва да измества дейноста на министерства и цели агенции от София в големите градове на страната. Стартът на административната реформа даде от Пловдив премиерът Бойко Борисов, който обяви, че в града на тепетата ще се преместят сектор "Туризъм" от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, голяма част от дейностите на земеделското министерство без Фонд "Земеделие" и дейността на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Във Варна ще отиде Агенцията по рибарство и аквакултури, а за Агенцията по лозята и виното все още се обмисля дали да е в Плевен, Хасково или в Пловдив.

Смисълът на реформата е да доближи държаваната администрацията до отрасъла, за който отговаря, обясни премиерът Борисов и откри ремонтирана сграда, в която още преди месец септември ще се нанесе заместник-министърът по туризма Иво Маринов със своя екип.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2012/04/20120429-novini-ministerstva{/mp4-flv}

Бойко Борисов, министър-председател:

- Взехме решение, е още не сме го взели, но ще го вземем, в тази синята сграда да преместим заместник-министъра на туризма. Той вече си я харесал, опъва се малко, но вече я е харесал, така че с цялото министерство по туризма идват в тази сграда.

Според премиера централата по туризма трябва да е точно в града на тепетата, който е средище на траки, римляни и византийци.

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма:

- Пловдив е наистина сърцето на алтернативните форми на туризъм, както на културен туризъм – виждате какво наследство има тука: Долината на траките и всички гробници са на една крачка, така и селски туризъм, например, религиозен туризъм по Стара планина, Долината на розите, всички СПА-курорти са наоколо. Така че с това действие ние показваме, че ето, наистина ще хвърлим усилия в развитието на алтернативните форми на туризъм.

Министър-председателят Борисов подчерта, че извън столицата ще се измества само дейността, а не целите министерства, защото така няма да е нужно да се преправят закони. Той определи Пловдив като "банка с кадри за селското стопанство" заради наличието на институти по лозарство, овощарство, тютюн и Аграрен университет. Премиерът бе категоричен, че мястото на много от функциите на земеделското министерство е именно Градът на тепетата. В столицата ще останат Фонд "Земеделие" и заместник-министърът, който отговаря за фондовете.

Бойко Борисов:

- Това няма да е бърз, светкавичен процес, за да настане напрежение сред хората. Постепенно, хем нови работни места за тези райони, хем по-малко задръствания в София, хем децентрализация и даване възможност на интелигентните кадри в тези градове да има къде да работят, не да идват всичките в София.