Tuesday, Sep 01st

Last update04:08:07 PM GMT

Белинташ - връстник на най-старото злато в света

Е-мейл Печат

bntplovdivАрхеолози от Националния исторически музей започнаха разкопки в легендарната местност Белинташ над Асеновград. Първите данни показват, че скалните образувания са почитани още преди 7 000 години. Светилището е действало няколко хиляди години. Знаците, изрязани в скалите, напомнят платото Наска в Южна Америка.

{flv img="/novini.jpg"}20101101-novini-belintash{/flv}

Специалисти-геоморфолози са доказали, че на Белинташ, както е правилно да се нарича обектът, е изсечен скален коридор, подобен на познатия от Перперикон. Двата древни паметника имат сходство, но още е рано да се каже дали са имали общи обитатели. Първите сериозни археологически проучвания задължават изследователите да поискат от оторизираните органи да обявят обекта за национален паметник на културата - заяви археологът Борислав Бориславов. Открит е и олтар, характерен за най-древните тракийски паметници, изсечени в скалите:

Борислав Борислав – археолог: „Това, което е сигурно на този етап е, че в каменномедната епоха - това е краят на петото хилядолетие преди Христа, тоест времето на Варненския некропол. Това място е било почитано, тоест това е едно от най-ранните скални светилища в Европа. Олтарът, който след малко ще видите е обърнат изцяло на изток."

Светилището на древните е свързано с металургията и култа към слънцето. Открити са надписи на неизвестна писменост, които най-вероятно са притежавали магическа сила за древните. На мястото са намерени стрели от късната бронзова епоха и предмети, свързани с производството на украшения. Върхът на светилището има пряка видимост към други места, които древните са почитали. Там са открити свещени басейни с дълбочина два метра, в които са се извършвали ритуали - така наречените шарапани.