Wednesday, Sep 02nd

Last update04:08:07 PM GMT

Вино и танци на Главната улица

Е-мейл Печат

vino-butilkiТрадиционният празник на виното започна днес в Пловдив. С Дионисиево шествие по главната улица на града и стотици наздравици беше предизвестено началото на 20-то юбилейно издание на изложението "Винария".

Целият колорит на празника и на благословения занаят да се прави вино събира Динисиевото шествие в Пловдив. Кукери с ръжени обикаляха главната за да прогонят тъмните сили и да направят път за голямото пролетно хоро на ансамбъл "Тракия".

Ценителите на виното обаче концентрираха вниманието едва в края на шествието, защото там ги очакваха 200 литра безплатен първокачествен мавруд. Първата чаша еликсир беше за нетърпеливия Симеон Дилов.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2012/03/20120314-novini-vino{/mp4-flv}

Симеон Дилов:

- Дойдох не да се напивам, а да дегустирам, защото вкъщи може да пиеш и собствено, и купешко вино, но друго е от производителя.

Наздравиците, предхождащи изложението "Винария" станаха повод и за споделяне на дегустаторски тънкости, свързани както с виночерпенето, така и с винопиенето.

Илия Чалъков:

- Бялото вино се пие с бяло мезе - пилешко и риба, а червеното вино - като почнеш кюфтета, пържоли, бабеци и така по-тлъсти.

Димитър Паскалев:

- За мен е голям радост и цялото време на винарията е като празник.

Колекции на 40 водещи български изби ще бъдат подредени от утре в Пловдивския панаир, където стартира "Винария 2012". Посетителите ще имат възможност да дегустират богата палитра от различни видове вина и да ги оценят в специалния конкурс "Изборът на потребителя".