Wednesday, Sep 02nd

Last update04:08:07 PM GMT

Кольо Карамфилов представя новата си изложба "Джепето School - Випуск 2012"

Е-мейл Печат

kolio-karamfilov"Джепето School – Випуск 2012" – това е името на новата изложба на Кольо Карамфилов. Тя е продължение на проекта, който художникът представи на Аполония. Експозицията включва обекти и рисунки.

Едно малко тъжно намигване е усещането, което създава последната изложба на Кольо Карамфилов. Напомня за неумолимо отминаващото време, за преходността на всичко, което ни обгражда, но по един шегаджийски и дори фамилиарно успокояващ начин. Публиката на Карамфилов е свикнала да бъде провокирана – така е и този път, основно заради материала, който авторът е избрал за изявите си.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2012/09/20120921-novini-izlojba{/mp4-flv}

Всичко в "Джепето School" е от дърво и тук е изненадата, защото Карамфилов спечели своята популярност главно чрез оригиналната техника на графиките си, на живописните си платна и на инсталациите си. Но дървото не е самоцелно избрано. То въплъщава история. Целият изходен материал за проекта е всъщност стари чинове от училището по изкуства в Трявна.

Кольо Карамфилов, художник:

– Това са чинове – трябваше да изгорят, те са двулицеви, само гледай как е изгоряло всичко. Аз жулих, жулих. Аз казах: "Абсурд! Няма да ги изгорите, ще ги върна във вид на картини или не знам още на какво, но няма да ви дам да ги изгорите тези чинове." На тях са стояли стотици хора, умни, бели глави, които в момента са едни от най-големите художници на България.

Проектът "Джепето School" означава Училище за дърводелци, а желанието на Кольо Карамфилов е да внуши, че и отсеченото дърво може да бъде извикано повторно за живот. Многобройните слоеве стара боя на обектите преобръщат времето в двулицева загадка, а рисунките я допълват носталгично.