Wednesday, Sep 02nd

Last update04:08:07 PM GMT

Идва грипна епидемия

Е-мейл Печат

mbal-plovdivВ Пловдив все още няма данни за наличие на грип, съобщиха от отдела по противоепидемичен контрол в РИОКОЗ. Нито личните лекари, нито специалистите от инфекциозна болница са докладвали за случаи на грип в града. Заболеваемостта от вирусни инфекции обаче расте.

Болните с остри дихателни инфекции вече са 83-ма на 10 хиляди, което бележи завишение в сравнение с миналата седмица.

Д-р Ели Кунчева, ръководител „Противоепидемичен контрол" - РИОКОЗ – Пловдив: „Започва един подем в заболеваемостта, който не е едномоментен, а явно е тенденция, която се очертава вече за град Пловдив. В момента сме между средно и високо ниво на заболеваемостта."

{flv img="/novini.jpg"}20110120-novini-grip{/flv}

Грипната вълна обикновено достига Пловдив в края на януари или началото на февруари, но по всичко личи, че тази година това може да стане и по-рано. Почти сигурно е, че епидемията няма да ни подмине, както случи миналата година, коментират от РИОКОЗ.До няколко дни ще се реши дали да се предприемат по-решителни предепидемични мерки, уточни д-р Кунчева. Те ще включват преустановяване на плановите имунизации, свижданията в болниците, детските и женски консултации, въвеждане на строг филтър в детските заведения с цел да не се допускат болни лица и най-вече: личните лекари ще са длъжни да преглеждат само по домовете болните си от грип или остро респираторно заболяване. В момента процентът на отсъстващи ученици се движи между 15 и 17. Ако броят им достигне и надвиши 30%, ще бъде затваряно съответното училище, както вече се случва в Софийска област. В Пазарджишко вече има обявена предепидемична обстановка.

Засега заболяването протича с хрема, болки в гърлото и невисока температура. При грипа началото е остро, със силни мускулни болки, главоболие, висока температура и сериозна обща отпадналост. В този случай самолекуването е рисково. В момента в страната се разпространяват три щама грип, сред тях и така нареченият „свински грип Калифорния".