Monday, Aug 31st

Last update04:08:07 PM GMT

Пловдив със свой център на трансплантации на стволови клетки

Е-мейл Печат

umbal-sv-georgiПловдив ще има свой център за трансплантации на стволови клетки. Той ще заработи в Университетската болница "Св. Георги". В момента се регламентира дейността и се сключват договори с опитни експерти от центровете в столицата, които ще помагат за реализирането на първите трансплантации в Пловдив. Това стана ясно по време на провелата се днес в града среща, посветена на проблемите при трансплантациите на хемопоетичните стволови клетки.

Пред медиците стои въпросът как да се отговори на строгите изсквания за този вид дейност – стриктна стерилност, съхраняването на стволови клетки и нужната квалификация на кадрите. Проблеми има и с това какъв тип трансплантации да се изберат за нашата страна – тези, които са от донор, или тези, които са със собствени клетки.

{mp4-flv img="/novini.jpg"}novini/2012/05/20120503-novini-kletki{/mp4-flv}

Проф. Стефчо Горанов, началник на клиника по хематология в Пловдив:

- Не е тайна, че споменаването на думата "донор" винаги поставя проблем за нашата страна, тъй като съвместими донори рядко се намират. Нашите семейства са с по едно-две деца. По едни прости закони, за да се получи възможност някой член на семейството да бъде донор на трансплантиран пациент, е необходимо поне 4-5 деца.

Този вид трансплантации вече набира скорост и в нашата страна, макар според специалистите България все още да е чувствително назад от държави като Словакия и Словения, например.

Доц. Георги Михайлов, завеждащ клиника по хематология в София:

- Трябва също така да бъдем откровенни и точни и да кажем, че в България вече се реализират над 100 трансплантации годишно. Говорим за трансплантация на хемопоетични стволови клетки, което е несравнимо повече от всички останали направления в трансплантационната активност на страната.

За по-бързия напредък на страната ни са нужни и законодателни промени, категорични са специалистите.

Д-р Георги Арнаудов, началник на клиника по трансплантации в София:

- Трябва да се дефинира понятието "трансплантация на органи" и "трансплантация на хемопоетични стволови клетки". Това са две различни неща. Две различни философии.

Сред исканията на българските лекари е и осигуряването на възможност за специализиране и наблюдение на работата поне за половин година във водещите в Европа трансплантационни центрове.